Prosim4u-vliegsimulaties

aerobatics

Aerobatics kun je leren!

Bij aerobatics ben je voortdurend aan het vooruit bedenken wat je wilt (gaan) zien, waar en wanneer. Daarom wordt ook vaak gezegd dat al vóórdat je aan een figuur begint vast staat hoe deze gaat lukken.

goed leren kijken

Het gaat er om welke stand, of verloop van meerdere standen, van het vliegtuig je wilt bereiken. Daarbij is het erg belangrijk dat je weet hoe en waar je dat kunt zien. Zo is het een bekende fout dat een piloot ‘in de bocht’ kijkt. Daar valt veel voor te zeggen, maar bij aerobatics is dat niet een goed idee. Je wilt kunnen zien of je vliegtuig stabiel op de juiste hoogte blijft, of de neus ten opzichte van de horizon stabiel blijft. Ook wil je de hellingshoek van de vleugels, de bank-angle, weten. En dat gaat het beste door recht vooruit te kijken. Je leert dus te kijken waar je naar toe wilt terwijl je nog rechtuit vliegt en dan kijk je weer recht vooruit en gaat aan de bocht beginnen. En dat kun je prima oefenen met VR, minstens zo goed als in het echt zelfs want de instructeur – en jijzelf – kunnen zien waar je kijkt en dus verfijnen!

Naarmate je ervaring toeneemt en de figuren complexer worden ga je bovendien steeds meer op een andere manier de stand van je vliegtuig beoordelen. Ook dat is een leerproces, ook dat kost tijd.

Deze leerprocessen wordt in de praktijk van aerobatics vaak beïnvloed door externe factoren zoals wolken, zicht omstandigheden en vermoeidheid. Met VR niet, je kunt altijd optimaal oefenen!

Het achter elkaar vliegen van een serie figuren heet een sequence. Bij aerobatics wedstrijden worden sequences gevlogen. Ook om je eigen vaardigheden te verbeteren zul je vaak een sequence vliegen. Het oefenen van een sequence, het ‘inbranden’ zodat je deze uit je hoofd kent, door herhaling onder wisselende omstandigheden kost tijd. En dat gaat uitstekend met virtual reality! Door te kezen voor het vliegtuig waarmee je in werkelijkheid vliegt, kun je bovendien heel goed aan je energy-management werken.

 

Zie voor meer informatie de website: www.vliegeniseenkunst.nl

Mobiele versie afsluiten