Bijzondere vliegtuigen en vliegervaringen

Het is niet voor iedereen weggelegd om in de wat meer exotische vliegtuigen te mogen vliegen. Denk daarbij aan historische vliegtuigen, maar ook aan duurdere en bijzondere vliegtuigen.

Wij hebben een selectie van ‘bijzondere vliegtuigen’ gekozen om deze zo natuurgetrouw mogelijk in onze virtual reality simulator te kunnen laten vliegen:

P51D Mustang

P51D Mustang

P51D Mustang

Een – relatief – eenvoudig te vliegen ‘beest’. Het starten en warmdraaien kost al veel tijd, daarom stap je in met een al draaiende motor. Omdat de bediening verder opvallend modern is, kunnen ervaren piloten over het algemeen. na wat oefenen op de grond. al vrijwel zelfstandig starten. Om daarna ‘gewoon’ even een stukje rechtuit te vliegen is al een hele beleving! Landen is even wat anders. Maar proberen mag met VR altijd …

 

 

 

Spitfire LF Mk. IX

De Spitfire Mk. IX is de verbeterde versie van de oorspronkelijke Spitfire die in de beroemde luchtslag Battle of Britain werd gevlogen. Het is een raspaardje met karakter. De Spitfire vliegt fantastisch, maar starten en landen is alleen weggelegd voor piloten met veel staartwielervaring . En liefst ook met veel ervaring met high performance vliegtuigen, want dat is de Spitfire zeker. Eenmaal in de lucht is het een fantastisch vliegtuig, het lijkt wel of ze doet wat je denkt nog vóórdat je het doet. Maar je moet haar met veel respect blijven behandelen. Geen eenvoudig vliegtuig, dat je direct afstraft bij fouten, maar je ook optimaal beloont als je het goed doet.

UH-1H Huey helicopter

De Huey UH-1H is ook al zo’n icoon. Een oudere generatie helicopter die nog echt met handen en voeten gestuurd moet worden. Daarnaast echter ook relatief modern in een aantal zaken, en relatief stabiel, na de diverse upgrades en verbeteringen. Voor ervaren helicopter vliegers is de Huey goed te doen. Deze echte liefhebbers mogen dan als ze willen eens proberen op een varend schip te landen. Of om een lading aan de sling te verplaatsen. Voor de meesten echter zal de beleving om eens in deze bijzondere beroemdheid te mogen vliegen al voldoende zweetdruppeltjes kosten.

UH in flight

Aviat Pitts Special S2b

De Pitts Special was jarenlang (en volgens velen is nog steeds..) één van de beste aerobatics vliegtuigen ter wereld. Nog steeds kom je de Pitts overal tegen: op vliegshows, bij aerobatics competitie en zelfs nog bij vliegscholen voor de aerobatics opleiding.
Hoewel het ontwerp al redelijk gedateerd is, voldoet het nog steeds aan alle eisen die je als aerobatics piloot zou willen stellen. Het heeft een uitstekende PK/gewicht verhouding, is bijzonder direct en precies in de besturing, vrijwel neutraal om alle assen en uitermate goed stabiel als je eenmaal met de Pitts hebt leren omgaan. Het heeft vanzelfsprekend een prima inverted flight system. Als tweezitter is het nog steeds in staat alle figuren tot en met advanced niveau prima te vliegen.
De romp is een metalen buizenframe, en de vleugels zijn grotendeels van hout, en dat alles is met doek omspannen.
De limieten zijn +6 en -3 G.

S2b in flight

 

 

 

 

 

 

 

Extra 330LX

Volgens velen is de Extra 330LX, de laatste versie van de unlimited aerobatics vliegtuigen van Walter Extra, het beste allround aerobatics vliegtuig. En daar valt veel voor te zeggen. Hoewel de PK/gewicht verhouding zelfs met 2 personen aan boord nog steeds indrukwekkend is, is het relatief (let op: relatief..) eenvoudig en vooral voorspelbaar te vliegen. Het is vooral ook daarom dat vele piloten voor de Extra kiezen: alles klopt gewoon, alles zit op de goede plek, je zit comfortabel, alles blijft voorspelbaar – en toch kun je zelfs met de tweezitter nog op het hoogste niveau meekomen. De besturing is licht maar met een positieve feedback, en de stabiliteit in alle assen is bijzonder goed en direct.
De Extra heeft een buizenframe als romp maar is grotendeels van composiet materialen, waaronder veel carbon, gebouwd. Het is extreem sterk en kan zeer zware belastingen aan. De limieten met 2 personen zijn +8 en -8 G, en als je in je eentje op pad gaat mag je gerust +10 en -10 G ‘scoren’.

Sion erobatics