Eerste Hulp bij Overwinning (EHBO)

Als (aankomend) piloot of passagier loop je vaak tegen een aantal uitdagingen aan. Dan kan je wel wat hulp gebruiken van ervaren mensen, medepiloten of ervaringsdeskundigen die “het al eens mee hebben gemaakt” en “daar al eens zijn geweest”.

Voorbeeld 1: naar het buitenland vliegen

Stel, je ziet er tegen op om naar Engeland te vliegen vanwege allerlei “gedoe” met papieren, andere vlieggebieden, de verkeersleiding etc. etc. Natuurlijk kun je er voor kiezen om dan maar niet te gaan. Het probleem is dat je dan na een paar jaar rondvliegen in Nederland je alle velden wel heel vaak gezien heb en het daardoor niet meer zo leuk/spannend is. De lol van het vliegen gaat er dan wel een beetje vanaf. Om het vliegen “fris” te houden kan het nuttig zijn om eens te praten met iemand die dat al eens heeft meegemaakt en je opnieuw op weg kan helpen met wat uitdagender vluchten.

Voorbeeld 2: vliegangst belemmert contacten

Er is niets zo verlammend als vliegangst. Hoe fijn zou het zijn om wel te kunnen vliegen zonder die afschuwelijke angst en gewoon je geliefden in het buitenland te kunnen opzoeken met het vliegtuig. Eerste hulp bij overwinning van vliegangst is wat zou kunnen helpen. We brengen je in contact met echte beroepspiloten, die voor hun werk de hele dag niets anders doen dan waar jij zo ontzettend bang voor bent. Wie zijn die mensen die vrijwillig in zo’n vliegtuig zitten en daar hun baan van hebben gemaakt?

Voorbeeld 3: Slecht weer op komst, ga ik wel of ga ik niet vliegen?

Hoe neem je zo’n belangrijke beslissing op een goed manier? Iedere piloot krijgt er mee te maken: je hebt een vluchtje gepland en de weersverwachting is niet CAVOK. Het is goed om hier met elkaar over te praten. Wat is een goede manier van beslissen? Ervaren piloten kunnen je op weg helpen om deze belangrijke beslissing op een verantwoorde manier te nemen. Daarnaast kun je ook leren om je persoonlijke minima’s te ontdekken.

Voorbeeld 4: Ik wil leren vliegen maar zou ik dat wel kunnen?

Deze onzekerheid hebben de meeste van ons wel gevoeld voor tijdens en soms zelfs na het behalen van het vliegbrevet. Het is goed om deze onzekerheid met elkaar te bespreken en te kijken wat reële en wat de niet-reële kanten zijn van de twijfels of overwegingen die je kunt hebben voordat je een brevet wilt gaan halen. Door het gesprek met elkaar aan te gaan en ook wat simulatie vluchtjes te maken kunnen we onzekerheid toetsen aan de realiteit.

Voorbeeld 5: Radiotelefonie bij het kruizen van een CTR, dat is toch heel moeilijk?

Ja dat is misschien heel moeilijk als dat voor de allereerste keer doet. Daarom is het verstandig om dit eens in de simulator te oefenen met piloten die dit al vele keren hebben gedaan. Hiermee groeit je zelfvertrouwen en kun je dit in de praktijk voortaan ook doen. Het scheelt soms erg veel “omvliegen” en het is uiteindelijk een kwestie van goed plannen en oefenen, oefenen, oefenen.