Jet Transition Training, “Van prop naar jet”

Voor (beroeps)piloten die de overstap maken van propeller- naar Jetvliegtuigen, is er een intensief trainingsprogramma ontwikkeld, de Jet Transition Training. Het programma is ontstaan om de vele (o.a. ex-VLM) piloten te ondersteunen bij hun sollicitaties en screenings op Boeing 737-800 simulatoren of andere vergelijkbare jets.

Aircraft handling bij een Jet wijkt op sommige punten behoorlijk af van het vliegen met een prop-kist. Hierbij zit de opgebouwde prop-ervaring van vaak duizenden uren soms juist “in de weg”. Het programma voorziet heel goed in het snel herkennen en aanleren van de nieuwe vliegeigenschappen en de juiste procedures.

Het wennen aan de instrumentpresentaties met geïntegreerde Primary Flight Display (PFD) en Navigation Display (ND) vergt ook enige tijd en oefening. In het begin van de training voelt het soms zelfs alsof “je opnieuw moet leren vliegen”. Dat is de bekende “dip” waarin je eventjes terecht kunt komen. Het is maar beter dat dit gebeurt tijdens de training en niet tijdens de simulator-screening in het sollicitatieproces.

Wat is het doel van de Jet Transition Training?

Het uiteindelijke doel van dit programma is niet om een mini-typerating Boeing 737-800 aan te bieden, maar om op een snelle manier vertrouwd te raken met een jet, zodat je tijdens de sim-screening comfortabel de uitdaging aan kunt gaan.

Hoe ziet het programma eruit?

Het programma is zodanig flexibel opgezet dat het in een aantal trainingsblokken van 2 uur kan worden doorlopen. Elk trainingsblok start met een briefing in de lesruimte, waarbij de concrete doelen van de training in overleg worden vastgesteld. Achteraf wordt tijdens de debriefing de les geëvalueerd en wordt gekeken waar de volgende training de focus op zal worden gelegd.

Afhankelijk van de eigen behoeften kunnen een aantal sessies worden afgesproken, de ervaring is echter dat minimaal 3 sessies (van 2 uur) nodig zijn om de meest essentiële vaardigheden op te bouwen:

  • (Aborted) take-off
  • Climb-out
  • Straight&level
  • (Steep) turns
  • (N-1) approaches
  • Missed approach
  • Go-arounds

Meer informatie over Jet Transition Training

Wilt u graag meer informatie over onze Jet Transition Training? Neem dan gerust contact met ons op. En wilt u graag een flightsimulator reserveren? Ga dan naar ons online reserveringssysteem en maak direct een afspraak. Wij verheugen ons op uw komst!