De toekomst is nu: Virtual Reality flight simulatie

Met Virtual Reality krijgen beide ogen een apart beeld te zien, net als in het echt. Daardoor ontstaat dieptezicht en ervaar je de afstand tot, en grootte van, objecten. Daarmee krijg je een realistische ervaring van hoogte en snelheid, bijvoorbeeld bij het landen. Dit is een geheel nieuwe beleving. Zodra je de bril opzet stap je in een andere wereld. Het ziet en voelt alsof je echt in het vliegtuig van jouw keuze zit.

Je kunt door de ervaring van afstand, hoogte en snelheid, nu voor het eerst in een flight simulator echt goed je ‘stick and rudder skills’ trainen. Ook oefen en leer je veel beter waar je moet kijken tijdens het vliegen. Je kunt je scan tijdens het sturen erg goed oefenen, want je kijkt niet naar een beeldscherm maar om je heen zoals in het echt.

Voordelen

De voordelen voor instructie zijn groot. Je zit echt in het vliegtuig, en ervaart snelheid, hoogte, hoekbewegingen. De instructeur ziet waar je kijkt en kan daardoor beter, inzichtelijker en direct helpen. Training en instructie zullen bij sommige oefeningen zelfs efficiënter kunnen zijn dan in de (veel duurdere) praktijk van het echte vliegen. Let wel, de VR-simulatie is (nog?) geen vervanging van het echte vliegen. Maar een erg efficiënte en kostenbesparende aanvulling is het zeker nu al! Lees de ervaringen van ‘onze’ piloten er maar eens op na!

Voor nadere uitleg van virtual reality simulatie kun je hier verder lezen.

Virtual reality vliegen wordt altijd begeleid door een simoperator, die zet de computer aan, zorgt dat de VR-bril goed wordt afgesteld en kan je helpen om je eerste VR-ervaringen goed te doorstaan.

Kennismaken

Kom kennismaken met deze totaal nieuwe manier van 3 dimensionaal vliegen! Kom eens langs en stap in deze wondere wereld. Bijvoorbeeld als je vliegles een keer niet doorgaat vanwege (te) slecht weer. Bij ons is het altijd goed vliegweer. Precies het weer dat jij wilt ! De simoperator kan precies het weer instellen dat jij wilt.

Ons virtual reality vliegaanbod:

  • Verfijning van je (crosswind)landingen

Door de beleving van afstand, hoogte en snelheid is het landen in virtual reality net zo leuk/moeilijk/spannend als in het echt. De dynamiek van een (crosswind)landing komt zeer realistisch over. Je leert nog beter waar je moet kijken, en hoe je de stand van het vliegtuig moet besturen en stabiliseren. En, de weersomstandigheden bepalen we zelf: de turbulentie, windrichting en windsterkte worden op maat ingesteld, en desgewenst steeds een stapje verhoogd. Daardoor kun je aan je persoonlijke limieten werken tot en met (en soms zelfs voorbij) de demonstrated crosswind component van je gekozen vliegtuig. Zeker als je kiest voor de optie met bewegingsplatform wordt het “bijna 100% echt”.

Vergis je niet, het is hard werken…. en erg lonend! Aanrader!

  • Noodsituaties en unusual attitudes

In de luchtvaart train je voortdurend voor situaties die je gelukkig nooit in het echt zult meemaken. Toch ziet iedereen het nut van die training in. Mocht het onwaarschijnlijke gebeuren, dan raak je niet in paniek maar neemt je training het van je over. En doordat je de grenzen kent en weet wat te verwachten, krijg je zelfvertrouwen. Met virtual reality kun je op een volledig veilige manier noodsituaties simuleren. Ook kun je unusual attitudes simuleren en oefenen. En dat kan dan zonder de fysieke sensaties die bij het echte vliegen kunnen optreden. Het is als piloot vanzelfsprekend het beste om deze oefeningen in de praktijk te oefenen. Sommige vliegscholen bieden deze mogelijkheid inmiddels. Als instapmogelijkheid en voorbereiding is virtual reality daarbij een absolute aanrader!

Als je nog meer details wilt lezen over noodsituaties en unusual attitudes

  • Aerobatics

S2b in flight

Bij aerobatics (ook wel kunstvliegen genoemd) is het heel belangrijk om de juiste scans aan te leren. Je bent je voortdurend bewust van wat je wilt (gaan) zien, waar en wanneer. Het gaat er dan om welke stand van het vliegtuig je wilt bereiken, en hoe je die stand kunt zien. Naarmate je ervaring toeneemt en de figuren complexer worden ga je bovendien geleidelijk steeds meer op een andere manier daar naar kijken. Dat is een leerproces, en dat kost tijd. Dat leerproces wordt in de praktijk vaak beïnvloed door externe factoren zoals wolken, zicht omstandigheden en vermoeidheid. Met VR kun je dit uitstekend oefenen, met als bonus dat de instructeur exact kan zien waar je kijkt. Ook is het instuderen van een sequence heel erg goed met VR te doen!

Als je nog meer wilt lezen over aerobatics

  • Staartwiel vliegen

Staartwiel vliegen is niet anders als vliegen met een vliegtuig met neuswiel. Maar het starten, taxiën en landen vragen wel een verfijning van de ‘stick and rudder skills’. Virtual reality is hiervoor een uitstekend hulpmiddel! Ook als je al staartwiel vliegt, is het erg nuttig (en leuk) om je vaardigheden eens aan te scherpen. Een aanrader!

Als je nog meer wilt lezen over staartwielvliegen

  • Helikopter vliegen

Vooral bij helikopter vliegen is een uitstekende oog/hand/voet coördinatie nodig. Virtual reality is hier bij uitstek geschikt voor. Door de natuurgetrouwe en uiterst precieze stuurorganen van onze simulator is het nu mogelijk om het moeilijke hoveren onder de knie te krijgen. Ja, het is moeilijk en ja, het is leuk! Ook als je niet de ambitie hebt om echt helikopter te gaan vliegen, is een kennismaking met deze bijzondere tak van de vliegkunst zeker de moeite waard! Tegen een fractie van de kosten, met als bonus dat je veel meer zelf kan en mag proberen dan in een echte helikopter toegestaan kan worden. En daar houdt het natuurlijk niet mee op …

Als je nog meer wilt lezen over helikopter vliegen

  • Bijzondere vliegtuigen

Heb je altijd wel eens jachtvliegtuig als de Spitfire of Mustang willen vliegen? Of willen ervaren hoe het is om in een Red-Bull airracer te vliegen? Dat kan op een veilige en betaalbare manier heel aardig benaderd worden met virtual reality! Onderschat het niet, het komt echt heel erg dicht bij de ‘echte’ ervaring. Je zult tot je verbazing de neiging moeten onderdrukken om anderen te vertellen dat je in een Mustang hebt gevlogen.

Als je meer wilt lezen over het vliegen in bijzondere vliegtuigen

Maatwerk

Het zou zo maar kunnen dat je nog een ander idee of wens hebt op vlieggebied … vul maar in. Een bijzondere (nood)situatie, VFR-navigatie, een niet beschikbaar vliegtuig, of juist een binnenkort te bevliegen type vooraf proberen? Zo kun je bijvoorbeeld voorafgaand aan een verre trip, waar op locatie een vliegtuig gehuurd wordt, de omstandigheden en het landschap ter plaatse eerst eens goed bekijken. Of spintraining, doorgezette overtrek oefeningen, short field landingen. En, de terugkerende vraag of het nou echt niet mogelijk is om bij een motorstoring na de start naar het veld terug te keren … probeer eerst maar eens in VR is ons dringende advies …

Dus vraag gerust! ‘The sky is no longer the limit’, dankzij VR simulatie!

Neem een VR-Proefles

Ter kennismaking bieden wij een proefles aan voor de all-in prijs van € 75,00. De proefles duurt 1,5 uur. Elke VR simulatie oefening wordt ingeleid met een korte briefing. De zuivere vliegtijd bedraagt ongeveer een uur. Een vervolgles van 1 uur in de cockpit inclusief begeleiding kost € 75,00, korting is mogelijk als je een pakket van minimaal 5 lessen afspreekt. Vraag naar de mogelijkheden.